Gå til forsiden
Søk
Søk

Hva er greia med dark mode?

La oss kaste litt lys over dark mode og gjøre oss noen tanker om det er verdt å implementere eller ikke.

Definisjon & historie

Før vi graver oss ned i detaljene så kan det være greit å definere hva dark mode er og hvor det kommer fra. Et forsøk på en definisjon kan se sånn ca slik ut:

Et fargeskjema, eller en palett basert på mørke bakgrunner med lys tekst og grafikk.

 pakkedetaljer_Posten
Light mode og dark mode-visning av pakkedetaljer i Posten sin app

Ok. Da er vi med på hva dark mode er sant? Fint. Da går vi over på historie. Hvordan oppstod denne trenden? Som mange andre trender innen design og formgivning så har også denne trenden historiske røtter. De første datamaskinene ble lansert med dark mode. På den tiden var det ikke en knapp som endret utseendet fra lyst til mørkt. Nei, dette var et opplagt valg basert på tilgjenglig teknologi på den tiden. Noen år senere, når datamaskinen ble mer utbredt og etablert i hjemmene - da fikk vi light mode. Dette ble den nye standarden fordi folk flest var vant til taktile medier som hadde mørk informasjon på hvit bakgrunn. I tillegg hadde skjermteknologien utviklet seg slik at dette nå var mulig å oppnå. Hypotesen var vel at folk ville adoptere PCen raskere dersom det lignet på noe man kjente til fra før.

Dark mode i de første datamaskinene 
De første datamaskinene hadde dark mode

Hva nå?

I senere tid har Apple, Android mfl. rullet ut oppdateringer som gjør det mulig for brukere å velge dark mode. Og hvis du har jobbet med apper den siste tiden, har du sikkert lagt merke til at flere brukere etterspør støtte for denne funksjonen. Det har iallfall jeg og teamet mitt i Posten. Vi har blant annet ansvar for Postens sporingsapp, og der har forespørslene tikket inn jevnt og trutt. I begynnelsen nedprioriterte vi disse ønskene, fordi vi hadde en oppfatning om at det bare var teknolger og designere som brukte dark mode. Fordi det var trendy og kult. Men etterhvert som flere tilbakemeldinger tikket inn modnet idéen hos oss. Etter en rask analyse så vi at dette var enkelt å implementere i vår app. Men er det bra?

Kjente argumenter
Det er noen argumenter som går igjen når folk etterspør dark mode. Noen av de er:

Argumentene er jo solide i seg selv, men er de valide?

Bedre lesbarhet og fokus?

En forsker ved navn Susanne Mayr har gjort flere studier som utforsker effektene dark mode kan ha. I et av eksperimentene ble to grupper bedt om å lese en tekst på en skjerm. Den ene gruppen leste teksten hvitt-på-svart. Mens den andre leste teksten svart-på-hvitt. Konklusjonen var at de som leste hvit-på-svart (dark mode) leste tregere og fant færre feil i form av korrektur og stavelse. Les mer om studien her.

Mindre belastende for øyet?

Studier viser at også dette argumentet er vanskelig å forsvare. Dette har med hvordan øynene våre fungerer. Når det er mørkt blir pupillene store og man får en form for optisk uklarhet. I motsatt fall blir øynene mindre når man ser på ting som har rikelig med lys. Effekten av det er at detaljene blir skarpere på netthinnen.

Effekten av dark mode på øyet
Venstre: effekten av dark mode. Høyre: effekten av light mode.

Sparer batteri?

Dette argumentet høres veldig bra ut. Det er bra for miljøet og hvem vil ikke ha lenger levetid på telefonen sin? Det er gjort en rekke tester av dette, både av youtubere og fagfolk. Disse testene viser at dark mode kan spare batteriet opptill 35%. Men det er noen forutsetninger for at det skal være mulig. Den viktigste forutsetningen er selve skjermen. Dark mode vil ikke ha noe særlig effekt på LCD skjermer. Men noen nyere skjermer bruker OLED, og denne skjermen bruker ikke energi på sorte pixler. Men det igjen forutsetter at pixlene er 100% sorte. Kun da er det mulig å spare batteriet i nevneverdig grad. Les flere detaljer i denne rapporten.

Så hvorfor skal man implementere dark mode?

Selv om innsikten ovenfor tilsier at light mode fungerer bedre enn dark mode, så er det viktig å huske på at folk er forskjellig. Vi er alle individer og foretrekker ulike ting. Vi snakker om preferanser. Vi impementerte dark mode i Postens app fordi det var raskt, enkelt og fordi det tilfredstiller de som har den preferansen.

 

 

Litt om forfatteren

Bilde av Hans Jørgen

Hans-Jørgen Løken

Designgeek med hjerte for gode og enkle brukeropplevelser. Liker å gi omsorg til de små detaljene samtidig som helheten er ivaretatt.
Å gjøre er en ting, å gjøre det riktig er en annen.
comments powered by Disqus