Søk
Søk

Kantegas nye devicelab i Trondheim - åpen for alle

Vi har bygget vår egen devicelab for testing av mobile enheter på Kantegas avdeling i Trondheim. Her forteller jeg hvorfor og hvordan vi gjorde det, og hva som er grunnen til at vi låner den ut helt gratis.

Har du lurt på hvordan den responsive løsningen din ser ut på ulike plattformer? Funderer du på om tommelen rekker fram til ikonet oppe i venstre hjørne på en Samsung Galaxy? Eller er du usikker på hvordan løsningen din forholder seg til eldre OS-er?

Da opplever du utfordringer som også vi i Kantega har gjort oss erfaringer med. Og vi har gjort noe med disse, ved å bygge vår egen devicelab. 

Hva er en devicelab?

En devicelab er kort og godt en samling mobile enheter (devicer) som står til disposisjon for testing av nye løsninger. I Kantega Devicelab har vi også installert Adobe Edge Inspect på alle enheter, slik at vi kan synkronisere visning av samme side på de ulike enhetene. 

devicelab

Artikkelforfatter Gøril ved Kantegas devicelab i Trondheim

Hvorfor devicelab?

Å utvikle webløsninger til et stadig bredere spekter av mobile enheter byr på utfordringer hvis man må forholde seg til eksisterende prosesser og verktøy. Løsningene vi lager skal gjerne leveres forholdsvis raskt, noe som tilsier at man bør teste hyppig gjennom utviklingsprosessen. Samtidig har vi erfart at variasjonen i plattformer gjør testing tidkrevende og dermed blir det utfordrende å få til omfattende testing. 

I Kantega forholder vi oss til et stadig voksende utvalg av blant annet skjermstørrelser og operativsystem. I denne virkeligheten gjør devicelaben den kontinuerlige testingen langt enklere.  

Hvorfor låne bort devicelaben gratis?

Devicelaben kan som nevnt lånes av alle som ønsker det, uten kostnad. Hvorfor?

Det er ressurskrevende å bygge og drifte en devicelab, følgelig er det verken hensiktsmessig eller mulig for alle å lage en slik installasjon. Kantega er fundamentert på en sterk delekultur, blant annet er publiseringsløsningen vår, OpenAksess, laget i åpen kildekode. Samfunnsansvar og kontinuerlig prosessforbedring er også sterke verdier i Kantega og i tråd med dette ønsker vi nå å gjøre devicelaben vår i Trondheim tilgjengelig for andre. 

Vi håper åpning av testlaben vil stimulere til økt testing og diskusjon rundt test og utviklingsprosesser for mobile løsninger.

Variert utvalg av enheter og OS-er

Kantega Devicelab etterstreber å ha et variert utvalg av enheter og OS-er som et godt grunnlag for testing, uavhengig av målgruppe for løsningen. Per i dag er det rundt 14 enheter i devicelaben. Laben er i kontinuerlig utvikling. Har du ønsker, innspill, en enhet du vil donere, eller har lyst til å teste løsningen din - bare ta kontakt! Sjekk www.kantega.no/testlab for mer informasjon. 

Slik bygget vi Kantegas devicelab

Det er utallige måter å bygge en devicelab på og en devicelab trenger ikke være stor og omfattende.Det viktigste er at man tester så godt man kan med de ressursene man har til rådighet.  Som funksjonell rådgiver med produktdesignbakgrunn var det ekstra gøy å stå på verkstedet igjen med sag og bor - noe vår løsning bærer preg av.

Vi stilte oss endel spørsmål i løpet av prosessen:

1: Hvilke behov har vi i Kantega?

Vi kjørte en behovskartlegging innad i Kantega vedrørende bruk av mobile enheter. Fire førende behov ble vurdert til å være innenfor rammene av prosjektet:

A: Behov for testlab hvor man kan se samme løsning på et utvalg enheter samtidig

B: Behov for utlån av enkeltenheter til spesifikke prosjekter

C: Behov for lademulighet av private enheter

D: Behov for fleksibel og tilpassningsdyktig løsning da den skal fungere i et dynamisk miljø hvor det jobbes kontinuerlig med prosessforbedringer.

samlet modul2

Moduler 

Løsningen ble små flyttbare moduler som sammen utgjør en devicevegg. Hver modul har strømuttak, som kan plugges inn ved arbeidsplass eller i dokkingstasjon på deviceveggen. Devicene festes med borrelås på frontpanelet til hver modul og kan lett tas av og roteres.

Modulene har håndtak som benyttes til å ta modulen ut av hyllen og bære den med seg. Modulene kan også tilpasses ergonomisk ved å tiltes ved arbeidsplass eller plasseres i ulik høyde i devicelabhylla ut fra sittende eller stående interaksjon med hylla.

2. Hvilke mobile enheter bør vi anskaffe? 

En rekke faktorer ble vurdert, blant annet: 

Bruksmønster: Vi sjekket brukstatistikk for enheter på løsninger som var aktuelle for oss for å kartlegge de mest brukte enhetene/devicene og potensielle fremtidige trender.

OS-versjon: Vi ønsket et bredt utvalg av OS-er og satte oppdateringsstopp på samtlige eldre devicer vi allerede hadde.

Skjerm: Vi ønsket også et bredt utvalg av skjermstørrelser.

Wifi: Samtlige devicer måtte ha støtte for Wifi.

Tilgjengelighet og kostnad:  Vi hadde allerede endel devicer tilgjengelige,  i tillegg oppfordret vi til donering av eldre devicer, de resterende ønskene ble vurdert opp mot kostnad og tilgjengelighet. Se www.kantega.no/testlab for oversikt over alle enheter i devicelaben. 

3. Hvordan skape eierskap og engasjement?

En devicelab som ikke er i bruk er uten hensikt og det ble lagt vekt på å skape intern interesse gjennom involvering av ansatte, deling underveis i prosessen og bl.a. presentasjoner. Som ledd i å forankre devicelaben i Kantega, ble det også lagt vekt på å knytte Kantegas profil til det visuelle utrykket. 

Kantegas profil representerer verdiene, pålitelig, dyktig, nyskapende og engasjert. Det taktile, myke uttrykket og fargene fra Kantegas visuelle profil ble tatt igjen i frontpanelene ved bruk av filt som materiale. Modulene som er satt sammen i hyllen representerer samholdet og det gode samarbeidet innad i Kantega, og hvordan vi sammen utgjør en enhet.

Kantegas verdier er nedfelt i en spåkopp, som representasjon av profilsetningen "Nesten litt magisk". De kvaderatiske elementene fra spåen er tatt igjen i det visuelle utrykket til hyllen. Når alt er satt sammen og enhetene lyser opp blir det "Nesten litt magisk".

4. Hvordan har andre gjort det? 

Vi dro god nytte av å bygge på erfaringer fra andre. Vil du lese mer om devicelaber kan det være verdt å sjekke ut lenkene nederst i artikkelen.

Snekring av devicelab 

For å holde kostnadene nede benyttet vi en ferdig hylle som rammeverk for modulene. Modulene ble snekret sammen i et provisorisk verksted hjemme hos undertegnede. Alt elektrisk arbeid ble utført av elektriker.

Devicelab 3

 Utnitt fra byggeprosess

Oppsett av devicer/enheter

Alle devicer ble satt tilbake til fabrikkinnstillinger og koblet til ladekabel. Det ble også satt opp Apple-ID og Google-konto samt installert Adobe Edge Inspect på alle devicer hvor dette er mulig. Alle enheter er merket med typenavn, devicelabnummer, OS og skjermstørrelse/oppløsning.   

elektriker 

Elektriker i arbeid på devicelab hyllen

Relevante lenker

Ta gjerne kontakt om du har lyst til å prøve ut devicelaben eller har innspill/spørsmål. Vil du vite mer om hvordan man bygger opp en slik løsning kan du også se disse lenkene:

 

 

 

Litt om forfatteren

Gøril-Storrø

Gøril Storrø

Gøril jobbet tidligere som UX- designer/Interaksjonsdesigner i Kantega.
comments powered by Disqus