Gå til forsiden
Søk
Søk

3 superenkle og morsomme UU-tester

Meningen med disse testene er å simulere en form for funksjonshemming, enten den er permanent, midlertidig eller avhengig av kontekst/situasjon. Ved å kjenne universell utforming “first hand” vil du forhåpentligvis avdekke en hel haug med feil, mangler og “Aha moments”.

Illustrasjon: Scene fra "The Mysterious Life of UX Designers".

Universell utforming er å lage nettsider så blinde kan bruke de

- Forretning

Nei, universell utforming er ikke bare for blinde! Universell utforming er for at ALLE skal kunne bruke tjenestene våre og konsumere innholdet vårt. Dette gjelder også vi som er “friske og raske”.

Funksjonshemming hos brukerne våre er ikke nødvendigvis permanentene og ekstreme, som for eksempel 100% blind på begge øynene eller en amputert arm. Funksjonshemminger kan være midlertidig og situasjonsavhengig. For eksempel at det er vanndråper på mobilskjermen din som gjør det vanskeligere å se, eller at du kun kan benytte én hånd fordi du har et lite barn på den andre armen. Kanskje dette lille barnet samtidig skriker inn i øret ditt uten at du vet hvorfor, noe som i tillegg gjør deg ukonsentrert.

Det er veldig vanskelig å se for seg fordelene med universell utforming hvis man selv ikke har vært i en situasjon der man drar nytte av det. Derfor satt jeg sammen disse enkle testene som tar oss bort fra det enkle og komfortable. Finn en oppgave som skal løses, velg en simulering og kjør test!

Steg 1: Oppgaven

Oppgaven skal løses på en skjerm. Hva oppgaven er helt opp til dere, men det er jo en fordel om det er faktiske problemer og behov som brukerne deres har. Kanskje har dere noen toppoppgaver liggende 
Eksempler på oppgaver:

Steg 2: Simuleringen

Velg én av variantene under for å simulere ulike typer funksjonshemminger. 

1. Benytt kun den ikke-dominante hånden din

Er du høyrehendt bruker du KUN din venstre hånd, er du venstrehendt bruker du KUN din høyre hånd. Dette gjør at du ikke er så treffsikker som vanlig. Kan også utføres med mobil.

  
Simulerer

Avdekker

Tastatur
Foto: Morten Laugerud

2. Naviger kun med tastatur

I denne testen navigerer vi kun til og fra elementer som man kan interagere med, altså knapper, linker og andre ting man kan trykke på, skrive i eller flytte rundt. Det kan hende at man ikke vet hvordan man gjør det så her er en liten hurtigguide: 
Bruk tab og shift+tab for å flytte deg fram og tilbake 
Space og Enter for “klikke” avhengig av hvilket element det er 
Piltaster brukes for å velge ting i for eksempel nedtrekksmenyer og radioknapper. 

Simulerer

Avdekker

Viser nettleser med 400% zoom

3. Zoom inn 400% i nettleseren

I WCAG 2.0 er det et krav om at “tekst kan bli endret til 200 prosent størrelse uten tap av innhold eller funksjon” (WCAG 1.4.4. I WCAG 2.1 er dette tatt et steg videre ved å si at “innhold skal kunne endres til 400 prosent størrelse uten tap av informasjon eller funksjonalitet”. Med andre ord: Alt skal fungere som normalt selv om du forstørrer i nettleseren. Da gjør vi det, da!  
Hurtigtaster for å zoome i de vanligste nettleserene. Zoom inn til du havner på 400%.

Simulerer

Avdekker

Videre testing

Det finnes andre måter å teste universell utforming på som fortsatt er enkelt og lavterskel. Dette krever bitte litt mer teknisk tweaking. Og til tider tunga rett i munnen.

Eksempler på noen lavterskel men avanserte tester:

Lykke til med testingen, og ha det gøy! 

PS! Ta gjerne kontakt hvis du har noe på hjertet etter å ha lest dette.

 

Litt om forfatteren

Morten Laugerud

Morten Laugerud

Morten er UX-designer med bakgrunn fra interaksjonsdesign. Mange års erfaring med front-end-utvikling gir han en teknisk edge som kommer godt med uansett team og prosjekt.
comments powered by Disqus